Fotoshoot 1 Fotoshoot 4 Fotoshoot 5 molen

Zoeken

Afvalwaterzuiveringen

In onze westerse samenleving produceren wij met elkaar een enorme hoeveelheid afvalwater per jaar. Het merendeel daarvan is huishoudelijk afvalwater wat met diverse rioolsystemen wordt opgevangen, getransporteerd en bij grote afvalwaterzuiveringen wordt gereinigd. Bijna 97 procent van het afvalwater van bedrijven en huishoudens wordt gezuiverd bij een rioolwaterzuiveringsinstallatie. Een aantal bedrijven met veel afvalwater zuivert in een eigen (industriële) afvalwaterzuiveringsinstallatie.

 

Recente prognoses schetsen een beeld dat wij jaarlijks ongeveer € 1,3 miljard euro uitgeven aan rioleringskosten. Zonder besparing is zelfs de verwachting dat dit stijgt tot wel € 1,7 miljard in 2020!

Het is dan ook van groot belang elke investering goed af te wegen en zo mogelijk slimme combinaties met andere infrastructurele werken te zoeken. Soms kan dat zijn door rioolrenovatie in plaats van rioolvervanging. In andere gevallen door te kiezen voor lokale decentrale afvalwaterzuivering in plaats van traditionele rioolsystemen.

 

Copier is al lange tijd betrokken bij de dimensionering, het ontwerp en beheer en onderhoud van diverse systemen in relatie tot het transport en behandelen van afvalwater. Stedelijke afvalwaterzuiveringen, rioolleidingen en pompstations kunnen op termijn zelfs overbodig zijn en vervangen door diverse slimme lokale oplossingen.

Afvalwater hoeft geen afval te zijn, maar kan door ingenieuze systemen hergebruikt worden voor bijvoorbeeld spoelwater en/of irrigatie. Restwarmte uit rioolwater kan gebruikt worden om onnodige CO2 uitstoot te reduceren.

 

Copier kan u adviseren en ondersteunen bij uw afwegingen en kan oplossingen uitwerken voor alle infrastructurele aspecten gerelateerd aan het medium waar wij vaak zo snel mogelijk van af willen.

Contact

Harro van der Zande

Projectmanager

T 06 - 13 72 64 98